Iedereen kent de mot wel, de cacaomot is weer een speciaal soort. Deze mot kan ervoor zorgen dat de voorraaden van tabak en cacao worden aangetast. Daar heeft de cacaomot zijn naam ook van. Maar, het zijn niet de motten zelf die de voorraaden aantasten, dit wordt gedaan door de larven. Wie had gedacht, dat zo’n klein en jong insect zoveel schade kon aanrichten voor tabak en cacaofabrieken.

Wie is de cacaomot?

De cacaomot komt vooral voor in tabak- of cacaofabrieken. Ze bevinden zich in de opslagplaatsen van deze fabrieken. De cacaomot bevindt zich hier om larven te kunnen leggen. De larven graven zich in een product, tot ze gaan poppen. Dit betekent dat er veel schade wordt gedaan, als je niet door hebt dat er cacaomotten in je fabriek/opslag zijn. Naast hun voorkeur voor tabak en cacao leeft de cacaomot op: noten, zaden, granen, gedroogde vruchten en meelproducten.

De larve ontwikkeld zich het beste bij 17 tot 36 graden celcius, met als voorkeurstemperatuur 26 graden celcius. De onwikkeling van een larve tot een volwassen mot duurt ongeveer 30 dagen. In de tussentijd heeft de larve genoeg tijd om een bende te maken van jouw voorraad! Ze verpoppen in een product, of in de buurt van een product. Zoals: de verpakking van het product. Niet erg hygienisch! De cacaomot staat bekend als een nachtvlinder, welke 14 tot 20 mm groot is. Als de cacaomot een ei heeft gelegd, duurt het ongeveer 200 dagen om deze tot een larve te ontwikkelen, afhankelijk van de temperatuur.

Hoe kun je de cacaomot herkennen?

Op het moment dat je donkergekleurde motten ziet vliegen in je voorraad of fabriek, moeten bij jou alle alarmbellen afgaan. De aanwezigheid van cacaomotten, betekent dat er eitjes zijn gelegd, of zelfs dat er al larven zijn. Deze larven beschadigen jouw producten zodanig, dat ze niet meer te verkopen zijn. Doordat de larven zich voeden op droge plantaardige producten, kunnen ze zich in veel voorraaden bevinden.

Hoe kan je de cacaomot bestrijden?

Wat kan je nou tegen zo’n vervelende mot doen? Het begint al bij de binnenkomst van de goederen. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat dit onder de 15 graden celcius blijft. De larve kan zich niet ontwikkelen, waardoor de kans klein is dat hij zich in jouw goederen bevindt. Alle voedingsmiddelen moeten afgesloten zijn, of in gesloten bussen of potten opgeborgen zijn. Op deze manier kunnen de larven er niet bij. Het is ook belangrijk dat goederen niet te lang worden opgeslagen en als de ruimte leeg is, deze goed te schrobben.

Heb je een cacaomot zien vliegen? Weet je dat de larven je goederen aantasten? Neem dan gauw contact met ons op! Onze experts van Anti Pest Control kunnen jou helpen met het bestrijden van deze vervelende insecten!