Wat is de beste manier om de glanzende houtmier te bestrijden?

De glanzende houtmier, het klinkt heel ongevaarlijk maar het is een houtmier die veel schade in en rondom je huis kan veroorzaken. De glanzende houtmier tast namelijk het hout aan in of rondom jouw huis. We kennen de houtworm of termieten, maar de houtmier is zeker ook een soort die veel schade kan doen.

Wie is de glanzende houtmier?

De glanzende houtmier heeft een glimmend zwart achterlijf, vandaar ook de naam glanzende houtmier. Daarnaast heeft deze mier een erg grote kop, waardoor hij goed herkenbaar is. Bij verstoring verspreid de houtmier een citroenachtige geur.

Ze stoppen veel energie in het bouwen van hun nesten, deze zijn gemaakt in boomholtes, dood hout of in gefabriceerd hout zoals balken of palen. De nesten bestaan uit schimmeldraden, die ontstaan zijn doordat ze groeien op een suikerrijke substantie waarmee de houtmier het nest in elkaar zet.

Bevind de glanzende houtmier zich in jouw huis?

Er zijn verschillende tekenen waardoor je kan afleiden dat de glanzende houtmier zich in jouw huis bevindt. Het meest voorkomende teken is hoopjes zaagsel, welke op verschillende plekken in het huis liggen. De houtmieren eten namelijk geen zaagsel, maar ze knagen eraan en gooien het weg. Daarnaast is het nog mogelijk dat je delen van de houtmieren vindt, denk hierbij aan mierenpoten of een mierenlichaam. Dit is een natuurlijk een hele goede indicator of het de houtmier is, of een ander diersoort.

Als er echt houtmieren aan het werk zijn in jouw huis, is het mogelijk om ze ook te horen. Ze verspreiden zich namelijk snel over verschillende plaatsen en maken erg grote nesten. Het maakt erg veel geluid als de mieren door het hout knagen om het nest uit te breiden. Dit levert een krakend geluid op, waardoor je kan weten waar de mieren zich op dit moment bevinden.

Hoe kom je van de glanzende houtmier af!

Als eerst is het belangrijk dat je zeker weet of het om de glanzende houtmier gaat. Zo ja, dan is het belangrijk dat het nest zo snel mogelijk gevonden wordt. Als je dit zelf wil proberen, kun je kijken naar de mierensporen. Kijk goed waar de mieren heen gaan en waar ze hun eten mee naartoe nemen. Ze zijn vaak s ’nachts actief, dus dit zijn dan ook de momenten dat er het beste gekeken kan worden naar de patronen van de houtmier.

 

Als je weet waar het nest zich bevindt, is het belangrijk om het rotte hout te verwijderen. Hier heb je waarschijnlijk hulp bij nodig, behalve als je zelf een goede klusser bent. Daarna kan je aan de slag met poeder die de mieren aantrekt, echter kan het wel dat er dan echt heel veel mieren op af komen. Doordat het mogelijk is dat er meerdere nesten bevinden in je huis.

 

Het bestrijden van de glanzende houtmier is dus zeker niet makkelijk! Daarom is het verstandig om samen met de experts van Anti Pest Control de glanzende houtmier aan te pakken. Hun weten precies hoe ze dit het beste kunnen doen en hebben binnen no-time het nest aangepakt, waarna jij weer veilig kan wonen.