Hoe kan ik de huisboktor herkennen?

 

De meeste mensen kennen de huisboktor als een vervelende hout vretende kever, dit is terecht. In deze blog wordt de huisboktor behandeld, welke veel schade doet aan houten constructies in huizen.

Wie is de boktor?

De huisboktor is bruinzwart van kleur en heeft lichte stippen op de dekschilden. De mannetjes en vrouwtjes verschillen ongeveer 8 mm van grootte. Hierdoor zie je snel of het een mannetje of een vrouwtje is. De huisboktor staat bekend om zijn lange voelsprieten waar hij makkelijk aan te herkennen is.

De huisboktor ondergaat een volledige gedaantewisseling. Ze doorlopen 4 stadia: ei, larve, pop en imago (dit is de kever). Het duurt ongeveer 3 tot 10 jaar voordat een eitje een kever wordt.

 Herkennen van de huisboktor

De huisboktor tast alleen naaldhout aan, zoals vuren, grenen en dennen. In de maanden van juni t/m september komen de kevers uit het hout via de uitvliegopeningen. Dit is het paring seizoen voor de huisboktor. De vrouwtjes leggen eitjes op het hout, wanneer deze uitkomen zijn er larven. Deze larven zijn het probleem, ze boren zich namelijk 4 à 5 jaar in het hout, soms langer. Waarmee ze grote schade doen aan uw huis! Hierom is het belangrijk dat je de signalen snel herkent of uw last heeft van de huisboktor.

  • Gaten in het hout, wat een begin is van een heel gangenstelsel aangetast door de boktorlarven.
  • Kloppend geluid uit het hout, dit is de boktor die zich een weg door het hout knaagt.
  • Zaagsel bij het hout, dit betekent dat er een actieve boktor zich in het hout bevindt.

  Bestrijden van de huisboktor

Het bestrijden van de huisboktor is niet makkelijk. Er komen veel chemicaliën bij kijken, welke gevaarlijk kunnen zijn als er niet juist mee omgegaan wordt. Schakel daarom de experts van Anti Pest Control in om uw te helpen van de huisboktors af te komen!

De experts van Anti Pest Control weten hoe ze om moeten gaan met de chemicaliën en hoe ze zich ertegen moeten beschermen. Contact met de huid en inademing is namelijk erg gevaarlijk, waardoor de experts een masker, handschoenen en beschermende kleding dragen.

De experts zorgen ervoor dat de boorgangen bloot worden gelegd, zodat de boktorlarve eruit komt en bestrijd kan worden. Ze verwijderen het beits-, verf-, of de waslagen door verduurzaamd hout. Waarna ze met een staalborstel het boormeel verwijderen, hierna maken ze het houtwerk stofvrij. Het hout wordt hierna tweemaal rijkelijk behandeld met een daarvoor geschikt middel.

Mocht u deze dingen herkennen en vermoedt u last te hebben van de huisboktor? Vrees dan niet om contact op te nemen met Anti Pest Contro

 

 

Boktor

Anti Pest Control