De boktor is een kever met diverse ondersoorten. De boktor zelf is niet schadelijk voor constructies, maar de larven van de tor zijn dat wel. De larven leven namelijk in hout en kunnen ernstige schade toebrengen aan houten meubels en constructies.
Vooral van de larven van de huisboktor hebben we in Nederland veel last. Wanneer je last hebt van de huisboktor,
dan is het belangrijk om snel maatregelen te nemen, aangezien de larven zoveel schade kunnen toebrengen aan je woning.
Hoe herken je de boktor?
De huisboktor is zwart van kleur, met grijze vlekken op zijn rug. Deze soort kever wordt maximaal zo’n 2,5 centimeter lang. Deze boktor heeft zes poten, twee scharen en eveneens twee voelsprieten. De larven van de boktor worden ongeveer drie centimeter lang en zien eruit als wormen.
Het lichaam van de larven is beige van kleur, terwijl de kop oranje of bruin van kleur is. De larven vind je doorgaans vooral terug in onbehandeld naaldhout. Niet altijd zie je de larven van de boktor kruipen, aangezien ze zich in het hout bevinden.
Er zijn diverse signalen die op de aanwezigheid van de larven kunnen duiden. Zo kun je gaatjes in het hout zien en kun je minuscule houtsnippers rondom het hout zien liggen. Soms kun je de larven zelfs horen knagen als je goed luistert.
De larven van de boktor kunnen veel schade
aanrichten
De larven van de huisboktor kunnen ontzettend veel schade aan je woning aanrichten. Het kan wel tien jaar duren voordat de larve van de huisboktor zich ontpopt. In de tussentijd blijft de larve zich voeden met hout. Op het moment dat je gaatjes in hout ziet, dan zijn er al larven ontpopt tot volwassen torren.
Dat wil zeggen dat het hout dan al jarenlang is aangevreten. Zie je dat hout binnen je woning is aangevreten door de larven van de boktor? Dan is het belangrijk om een specialist in te schakelen. Onze specialisten kunnen je helpen met het bestrijden van de boktor en de larven die zo schadelijk kunnen zijn voor houten constructies.