Vlooien in de Gemeente Almere en hoe herken ik dat?

Soorten vlooien in de gemeente Almere

Vlooien kennen een eigen orde, orde siphonaptera. De belangrijkste vlooiensoort waar we mee te maken hebben in de gemeente Almere, is de kattenvlo, naast de kattenvlo kunnen we ook te maken krijgen met onder andere de vogelvlo.

Uiterlijk van vlooien in de gemeente Almere

Vlooien in de gemeente Almere zijn geelachtig, bruin tot zwart gekleurde, vleugelloze, zijdelings afgeplatte dieren met duidelijke ” kammen ‘ van tandjes aan de kop. Zij kunnen zich snel verplaatsen in de vacht van hond of kat. Vlooien hebben springpoten waarmee ze fantastisch kunnen springen.

Leefwijze en ontwikkeling van vlooien in de gemeente Almere

Vlooien voeden zich met bloed van warmbloedige dieren en de kattenvlo is de meest voorkomende. Vlooien kennen een volledige gedaante verwisseling ei-larve-pop-imago. Eieren worden afgezet in de gastheer of in het nest en komen na 2 tot 6 dagen uit. Larven zijn dun en draadvormig ze kunnen circa 5mm lang worden en hebben bijtende monddelen. Ze leven van organisch materiaal in huisstof, zoals dode insecten en bloedresten uit de uitwerpselen van de volwassen vlooien. De larven die het popstadium ingaan doen dit voor 1 a 2 weken afhankelijk van de temperatuur. In de afwezigheid van een gastheer kan dit wel 6 maanden duren.

Verspreiding van Vlooien in de gemeente Almere

Verspreiding kan plaatsvinden van dier tot dier. Iedereen die in een woning komt waar vlooien aanwezig zijn kan deze meenemen nar zijn of haar eigen woning.

Schadelijkheid van Vlooien in de gemeente Almere

Vlooien zijn in staat om ziektes over te brengen denk hierbij aan, de Pest die door de rattenvlo in het verleden is verspreid.

Preventie

Laat je huisdieren regelmatig controleren op de aanwezigheid van vlooien en behandel deze minimaal 2 keer per jaar. Het dagelijks stofzuigen van je woning helpt ook enorm, gooi dan wel de stofzuigerzak weg.