Vlooien zijn parasitaire insecten die van bloed leven. Er zijn verschillende soorten vlooien. De vlo die het meest voor overlast zorgt in Nederland is de kattenvlo. Ondanks de naam, kan dit type vlo ook honden en zelfs mensen bijten.
Vlooien voeden zich uitsluitend met het bloed van warmbloedige dieren, waardoor ze niet op reptielen en amfibieën voorkomen. Vogels kunnen echter wel last hebben van vlooien. Vlooien leven niet permanent op hun gastheer. Ze gaan alleen op de gastheer zitten om zich te voeden. Dat zorgt er ook voor dat vlooien vaak lastig te bestrijden zijn.
Wanneer vlooien voldoende bloed hebben gezogen, zoeken ze hun nest op. Daar voeden de larven van de insecten, die zelf geen bloed kunnen zuigen, zich met de uitwerpselen van de volwassen dieren.
Hoe kun je een vlo herkennen?
Vlooien zijn doorgaans slechts enkele millimeters groot. Als je een hond of kat hebt, blijven de insecten vaak niet onopgemerkt als je door de vacht van je huisdier strijkt. Een vlo heeft geen vleugels, maar kan wel springen. De insecten zijn ontzettend snel en hierdoor ook lastig te pakken.
Het heeft overigens ook weinig zin om de vlooien één voor één te verwijderen. Net als dat de vlooien vaak ook weer terugkeren wanneer je een huisdier behandelt met een antivlooienmiddel. Belangrijk is dat ook de nesten van de vlooien worden aangepakt.
Omdat vlooien springen, kunnen ze ook makkelijk van een gastheer naar een nieuwe gastheer springen. Alhoewel een vlo wel mensen kan bijten, gebeurt dat in de praktijk niet snel wanneer er ook huisdieren aanwezig zijn.
Vlooien laten bestrijden door een specialist
Als je last hebt van vlooien en niets lijkt te helpen, dan is het verstandig om een specialist in te schakelen. Deze parasitaire insecten kunnen namelijk erg vervelend zijn voor mens en dier. Een specialist kan je helpen om je woning helemaal van vlooien te ontdoen.