De glanzende houtmier

Hoe ziet een glanzende houtmier eruit?

De glanzende houtmier is een glimmende zwarte mier en wordt ongeveer 3,5 mm tot 5 mm groot de koningin is iets groter en kan wel 6 mm groot worden. Deze mieren hebben geen vleugels en verspreiden een sterk aromatische geur.

Hoe leven deze mieren?

s’ Winters is de kolonie in rust alleen heel af en toe krijgen wij als ongediertebestrijder wel is de melding van activiteiten in een kruipruimte. In het voorjaar worden de werksters actief en gaan ze zoeken naar voedsel om het jonge kroost en de koningin te voeren.

In de zomermaanden maakt de koningin een bruidsvlucht waarbij ze door de mannetjes wordt bevrucht en gaat daarna op zoek naar een plek waar ze een nieuwe kolonie kan stichten. Dit doet ze door een in nesten door te dringen van hetzelfde soort of een ander soort.  De nesten bevinden zich overwegend in holle bomen of stronken en kan wel 20 jaar bewoont blijven.

De glanzende houtmieren maken jacht op insecten en houden erg van honingdauw op te likken van bladluizen.

Waar leven deze mieren.

Deze mier komt over het algemeen voor in de bossen, tuinen, parken maar ook in kruipruimtes en dergelijke. Zoals ik net ook al verteld heb maken deze mieren zelf geen nest maar dringen ze een nest in van een andere soort. Vaak is dit een nest van de gele grondmier en dit nest wordt dan overmeesterd door de glanzende houtmier deze gebruikt. De koningin gebruikt dan de gele grondmieren als slaven om haar larven te voeden en uiteindelijk blijft er niks meer over van gele grondmieren.

Hoe schadelijk zijn deze mieren.

De glanzende houtmier dringt die in de kruipruimte leeft dringt binnen in onze woningen omdat ze op zoek zijn naar voedsel en kunnen zo het gehele jaar overlast verzorgen.

Hoe kan deze mieren weren.

Het is belangrijk dat je voedingsmiddelen goed afgesloten houd en dit geldt ook voor je prullenbak. Het is ook belangrijk dat je geen vaat laat staan. De mieren nestelen zich in rottend hout het is dan ook erg belangrijk dit te verwijderen.

Hoe kan ik deze mieren bestrijden

Het is belangrijk om een ongedierte bestrijder een inspectie te laten uitvoeren om zo te kunnen uitsluiten met welke mieren je te maken hebt. Deze kan dan gezamenlijk een bestrijdingsplan opstellen om er van af te komen.