De Aziatische Hoornaar wat kunnen we er tegen doen?
In 2017 is de Aziatische Hoornaar opgedoken in Nederland. Is deze exotische wesp gevaarlijk voor ons en wat moeten we er tegen doen? Waarom staat deze wesp op de EU-lijst van schadelijke planten en dieren? Kom erachter in deze blog!
Wie is de Aziatische Hoornaar?
De Aziatische Hoornaar is in principe geen gevaar voor de mens, behalve als je natuurlijk het nest wil verwijderen of ze wespen op de kast gaat jagen. Wat niet aan te raden is. De Aziatische Hoornaar is vooral een groot probleem voor de imkers. Waarom? De Aziatische Hoornaar eet de honingbijen. Hierom staat de Aziatische Hoornaar op de EU-lijst voor schadelijke planten en dieren. De Hoornaar voedt zich op verschillende soorten insecten en verstoort hiermee het ecosysteem. Een steek is voor een mens niet gevaarlijk, behalve voor mensen die allergisch zijn voor de Aziatische Hoornaar.
Hoe kun je de Aziatische Hoornaar herkennen?
De Aziatische Hoornaar is makkelijk te herkennen, ze zijn groter dan de normale wespen. De koninginnen zijn zo’n 20-30 millimeter, de werksters 20 millimeter (wat 5 à 10 millimeter groter is dan een gewone wesp!) en de mannetjes zijn ongeveer 25 millimeter. Naast de lengte kun je zien dat het kop + borststuk van de Aziatische Hoornaar roodbruin is in plaats van donkerbruin. Hierdoor kun je hem makkelijk herkennen en het aangeven als je een nest of de Aziatische Hoornaar hebt gezien!
Leefwijze van de Aziatische Hoornaar
De Aziatische Hoornaar heeft ongeveer 700 werksters in een nest. De nesten zijn hetzelfde gebouwd als normale wespennesten, maar hebben een compleet andere vorm. Ze zijn namelijk schelpachtig en ontzettend groot! Ze bevinden zich voornamelijk hoog in de bomen. De Aziatische Hoornaar is actief van april tot september, in april begint de koningin met het bouwen van het nest en de werksters breiden het nest steeds vaker uit!
Doordat de Aziatische hoornaar een bedreiging is voor het ecosysteem is het erg belangrijk dat ze worden aangepakt. Als je een nest hebt gezien meldt het dan bij het EIS, dit is een kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. Ook kun je het melden bij ons, onze experts van Anti Pest Control gaan dan zo snel mogelijk aan de slag met dit nest!