Bedwantsen zijn een groeiend probleem in Amsterdam, net als in veel andere grote steden over de hele wereld. Deze kleine, bloeddorstige insecten zijn expert in het verstoppen van zichzelf in de kleinste hoekjes en gaten en zijn moeilijk te zien met het blote oog. Maar als je eenmaal besmet bent met bedwantsen, kan het een nachtmerrie zijn om van ze af te komen.

Bedwantsen komen vooral voor in hotels, hostels en andere verblijfsaccommodaties, maar ze kunnen ook naar huis worden meegenomen vanuit openbare plaatsen zoals bibliotheken, ziekenhuizen en zelfs openbaar vervoer. Ze zijn aangetrokken door de warmte en de geur van ons lichaam en zullen stiekem ’s nachts naar ons toe kruipen om te drinken van ons bloed. Dit kan leiden tot ongemakkelijke, jeukende bulten op onze huid en kan ook leiden tot slapeloosheid en stress.

Het is belangrijk om op te letten voor tekenen van bedwantsen en preventieve maatregelen te nemen als je verblijft in een accommodatie waarbij je dit risico loopt. Zoek naar tekenen van bedwantsen in het beddengoed en in de naden van het matras. Ook kun je inspecteren op kleine, bruine uitwerpselen (dit zijn de uitwerpselen van de bedwantsen) of bloedvlekken op het linnengoed. Als je dit soort tekenen vindt, moet je direct de accommodatie verlaten en contact opnemen met de eigenaar.

Maar hoe kun je bedwantsen voorkomen? Hier zijn enkele tips:

  • Zorg ervoor dat je altijd je bagage op een bagagerek zet, zodat bedwantsen niet in je koffer kunnen kruipen.
  • Houd kleding en andere persoonlijke bezittingen opgehangen of opgeborgen in kasten of op een bagagerek.
  • Maak regelmatig gebruik van de stofzuiger in je accommodatie, vooral in de naden van het matras en het beddengoed.
  • Gebruik bedbug-proof hoeslakens op het bed, of slaap in een slaapzak als je in een hostel verblijft.
  • Zorg ervoor dat je alle kleding en andere bezittingen was na een verblijf in een accommodatie waarbij je bedwantsen hebt gezien.

Als je bedwantsen in je accommodatie hebt gevonden, is het belangrijk om professionele hulp