Hoe herken je houtworm Almere

Er zijn verschillende zes soorten houtkevers en houtaantasters die het meeste voorkomen in Nederland dit zijn:

  • De gewone houtwormkever.
  • De grote houwormkever.
  • De heipaal kever.
  • De huisboktor.
  • De spinthoutkevers
  • De zachte houwormkever.

In deze blog wil ik jullie vertellen hoe je de schade herkent die de gewone houtwormkever aanbrengt in je woning of bedrijf in Almere.

De gewone houtwormkever

De gewone houtwormkever is een kevertje wat tot de familie van de klopkevers behoort we noemen deze kever ook wel de kleine houtwormkever of meubelkever

Beschrijving

De gewone houtwormkever wordt slechts 3 tot 4 mm groot en is een van de schadelijkste soorten uit de familie van de klopkevers. De dekschilden zijn behaart en ze hebben een bruine kleur met rijen putjes die op groeven lijken. Het halsschild dat het kevertje heeft is erg groot en beschermd de kop welke onder het halsschild is geplaatst.

Schade en ontwikkeling

Het is niet het kevertje wat de schade aanricht het is de larve die hier verantwoordelijk voor is. De schade die deze larven aanrichten kan enorm zijn en hangt af van een aantal factoren. De larven leven in kurkdroog hout en komen we niet tegen in hout dat vochtig is. Het is zijn drooghoorders. bewerkt hout is niet geschikt voor de larven en daarom komen ze massaal af op onbewerkte  meubel, spanten en overig hout dat niet is bewerkt.

Voortplanting

De vrouwtjes leggen 20 tot 40 eitjes, de larven graven gangen de lang en onregelmatig zijn en hebben twee tot drie jaar nodig om zich te ontwikkelen. De kever niet kieskeurig, veel soorten boktorren eten als larve loof- óf naaldhout, de gewone houtwormkever lust het allebei. De larve is wit van kleur en is C-vormig van lichaam en word ongeveer 6 mm voor dat de larve zich verpopt tot kever. Het boormeel wat deze kever achterlaat is licht gelig van kleur en heeft een korrelige structuur. Als je dit onder een microscoop lijken het wel sigaar vormpjes. De larve verpopt zich in het hout en door het hout uit  uit het gangetje te schuiven komt de kever eruit de uitvlieg-openingen zijn minstens 2 millimeter groot een zitten vaak als hagelschoten bij elkaar.