De Bruine Rat
Algemeen
De Bruine rat kent de latijnse naam Rattus Novegicus. en is over de rest van Nederland ook wel bekend als de Noorse Rat, Rioolrat of gewone rat.
In Europe krijgen we pas met deze knaagdiersoort te maken in het begin van de 18e eeuw. We gaan er vanuit dat de bruine rat met schepen vanuit Rusland is meekomen en komt dus oorspronkelijk niet uit Noorwegen komt ook al zegt de naam die deze soort heeft meegekregen wat anders.
Van de twee rattensoorten die we in Nederland hebben komt de bruine rat het meest voor in ons land.
Uiterlijk
De kleur van de bruine rat kan variëren van grijs, zwart tot en met bruin en hij kan inclusief staart 40cm groot worden. Een volwassen exemplaar kan wel 500 gram wegen.
Leefwijze
Een bruine rat is neofobisch dit betekend dat alles wat je veranderd in hun omgeving er met een boog omheen gelopen wordt en dat maakt het bestrijden vaak ingewikkeld.
Eetmechanisme
RattenRatten zijn knaagdieren die vrijwel overal ter wereld voorkomen. In Nederland is vooral debruine rat een veelvoorkomende verschijning, maar ook de zwarte rat komt voor in ons land.De bruine rat... eten direct van de voedselbron of gebruiken hun poten hun voorpoten om stukjes voedsel vast te houden zoals bijvoorbeeld een graankorrel. In de meeste gevallen eet de bruine rat het voedsel op waar ze het vinden, af en toe wordt dit ook wel versleept naar een veilige plek waar ze rustig kunnen eten. Het is niet duidelijk waarom bruine ratten hamsteren maar wanneer de bruine rat volwassen wordt gaat deze meer hamsteren. Dit lijkt aangeleerd te zijn en heeft niks met instinct te maken. Vrouwtje hamsteren meer dan mannetjes vooral gedurende de zoogperiode. Het is ook bekend dat ratten die aangevallen zijn door andere ook meer hamsteren.
Bruine ratten en riolen
In de stad worden rattenplagen meestal ingebrand gebracht met kapotte riolen en afwateringssystemen en kan dit wel oplopen tot 98% van de gevallen die gemeld worden. het riool van veel grote steden bevat een ongelimiteerd aantal ratten die elk mankement zullen gebruiken om aan de oppervlakte te komen waar een overschot aan voedsel te vinden is.