Norwegian Rat

Foto van een bruine rat die rustig zit te eten

 

De bruine rat

Leefgewoonten en bestrijding van de bruine rat

Heb jij last van een onuitgenodigde gast, in de vorm van een klein harig beestje met een hele lange staart? Dat klinkt als een bruine rat, lees in deze blog wie de bruine rat is en wat je hiertegen kunt doen!

Wie is de bruine rat?

Er zijn twee soorten ratten, de bruine rat en de zwarte rat. De bruine rat is hiervan de meest voorkomende. Daarom wordt er in deze blog alleen gesproken over een bruine rat. De bruine rat, ook wel Noorse rat genoemd, terwijl hij oorspronkelijk mee is genomen uit Rusland, kun je vinden in de riolering en afwateringssystemen. Helaas komen deze ratten ook voor bij huizen, kelders, schuren of bij andere waterbronnen. De bruine rat is ongeveer 15 – 24 centimeter lang. Hij is herkenbaar aan zijn lange 11 – 26 centimeter kale staart.

Het is een erg vervelende om een bruine rat in je tuin of huis te hebben, de bruine rat brengt ziektes met zich mee en kan knaagschade veroorzaken aan je huis. Daarnaast is de bruine rat neofobisch.  Dit houdt in dat de bruine rat nieuwe voorwerpen vermijdt. Dit maakt de bestrijding extra ingewikkeld. De neofobie hangt af van het materiaal van het voorwerp. De rat heeft vaste looproutes en als een voorwerp op hun pad staat, kiezen ze voor een andere looproute.

Leefwijze bruine rat

De bruine rat is voornamelijk ’s nachts actief. Als het erg koude nachten zijn, is de bruine rat ook overdag actief. De bruine rat is erg voorzichtig. Voordat hij zijn schuilplekje verlaat kijkt hij eerst 2 minuten om zich heen voor gevaar. Zoals ik hierboven heb beschreven ziet de bruine rat direct als er verandering is in de omgeving. De bruine rat laat zich niet zomaar vangen.

De bruine rat is een alleseter. Hij eet granen, slakken, larven en jonge zoogdieren. De bruine rat knaagt ook aan botten en producten zoals zeep en kaarsen. Als de bruine rat eiwittekort heeft is het mogelijk dat hij zijn eigen soort op eet.

De bruine rat wordt in verband gebracht met kapotte riolen en afwateringssystemen. In dichtbevolkte steden zoals: Amsterdam, kan het aantal klachten dat is veroorzaakt door een kapot riool of afwateringssysteem over bruine ratten oplopen tot wel 98%. De bruine ratten komen vanaf de kapotte riolen op de oppervlakte, waarna ze jouw warme huis binnen komen.

Bestrijding van onuitgenodigde bruine ratten

Bij de bestrijding van bruine ratten is het aan te raden om direct een professional van Anti Pest Control in te schakelen. Zoals hierboven is beschreven hebben de bruine ratten vaste looppaden, kunnen bang zijn voor nieuwe voorwerpen en kunnen komen uit kapotte riolen die je zelf niet kan ontdekken. Een professional van Anti Pest Control gaat de looppaden zorgvuldig na, waardoor de bruine ratten eerder bestreden zijn.

Mocht je het eerst zelf willen proberen kun je kiezen voor de verschillende soorten klemmen. Een levende val of een rattenklem. Als de rattenplaag groot is, wordt het aangeraden om dit te doen in combinatie met rattengif. Zodat, de grote groep bruine ratten sneller bestreden wordt.