WESPEN

Soorten Wespen:

In ons land komt een aantal verschillende soorten sociaal levende wespen voor, de zogenaamde limonadewespen worden die genoemd. De bekendste zijn:

  • De gewone Wesp
  • De Duitse Wesp

Naast de boven de bovengenoemde wespen komt de Hoornaar ook steeds meer voor in Nederland.

De Wespen behoren tot de orde an de vliesvleugeligen: orde Hymenoptra hiertoe behoren ook bijen, hommels en mieren.

Uiterlijk van de Wesp:

De volwassen wespen hebben een smalle taille, die het achterlijf een grote mobiliteit verschaft, geknikte antennes, monddelen met hele sterke kaken en doorzichtige voor en achter  vleugels, die met elkaar verbonden zijn De Wespen waar we hier over spreken hebben een kenmerkende gele en zwarte dwarstekening  op het achterlijf. De Hoornaar heeft een roodbruine kop

De onvruchtbare vrouwtjes ook wel de werksters genoemd zijn in het bezit van een heel sterk wapen in de vorm van een angel welke zij gebruiken bij bedreiging. Wespen kunnen meerdere malen steken zonder dat ze hun angel verliezen. In normale omstandigheden is de kans erg klein dat je als mens gestoken wordt.

De werksters van de gewone Duitse wesp zijn 10 tot en met 15mm lang die van de hoornaar 17-24 mm. De koninginnen van de gewone Duitse wesp hebben een lengt van ongeveer 20mm en van de hoornaar 25mm – 35mm. De hoornaar is de grootste wespen soort van ons land.

Leefwijze en ontwikkeling van de Wesp:

De gewone en Duitse wesp maken hun nest het liefst in de grond of op een andere beschutte plek zoals spouwmuren en op zolders. De Hoornaar makt haar nest altijd bovengronds, zowel in gebouwen en in bomen.

Ieder nest wordt begonnen in het voorjaar door 1 enkel individu, een vruchtbaar vrouwtje, de koningin. Ze heeft het najaar daarvoor gepaard en komt in het voorjaar uit haar winterslaapplaats tevoorschijn om een geschikte plek te vinden om een nieuw wespennest te beginnen. Dit vind meestal plaats in April. Afhankelijk van het weer.  De koningin schraapt stukje hout van bijvoorbeeld je schutting, bomen ed en kauwt erop om er wespen papier van te maken waarvan zij haar nest bouwt. Vervolgens begint zij in haar nest eitjes te leggen .

Uit de eerste eitjes komen steriele werksters die voor hert werk overnemen zoals voedsel verzamel en het verder bouwen van het nest. In de zomermaanden worden er speciale cellen ontwikkeld waar de nieuwe koninginnen zich kunnen ontwikkelen.

Aan het einde van de zomer legt de koningin onbevruchte eitjes welke worden bevrucht door de mannetjes. in het najaar verlaten de nieuwe bevruchte koninginnen het nest om een plek te vinden om te overwinteren. De rest van het nest sterft dan af.

 

Contactformulier

Contactformulier
  • Door je informatie in te dienen, ga je ermee akkoord deze naar Anti Pest Control te sturen, die deze zal verwerken en gebruiken volgens hun privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.